Uutinen | 2013-07-02 | 09:00 AM

Vattenfall uudistaa Pamilon 1. yksikköä ja korjaa patoa

Vattenfall on sulkenut vuonna 1955 valmistuneen Pamilon 1. yksikön peruskorjausta varten maanantaina 1.7.2013. Seisokki kestää yli vuodenvaihteen, ja siinä uusitaan turpiinin juoksupyörä, generaattorin staattori ja oheislaitteita. Turpiinin juoksupyörän toimittaa Andritz Hydro Oy ja generaattorin uusinnan Koncar GIM Kroatiasta. Vastaava peruskorjaus tehtiin vuonna 2006 laitoksen 2. yksikölle, kolmas yksikkö on valmistunut vuonna 1997. 

Myös laitoksen paikallisautomaatio uusitaan kokonaisuudessaan alkaen 1. yksiköstä. Automaation uusinnan toimittaa VEO Oy, ja se valmistuu tammikuussa 2015.

-Ykkösyksikön hyötysuhde paranee jonkin verran, mutta vesilupa rajoittaa laitoksen suurimman juoksutuksen 190 kuutiometriin sekunnissa. Ohijuoksutuksiin ei ole näillä näkymin tarvetta, ja peruskorjauksen jälkeen kaikki kolme koneistoa ovat uuden veroiset,  johtaja Erik Mälkki Vattenfallista toteaa. 

Koitereen pintaa lasketaan patokorjausten johdosta 

Myös Pamilon maapatoja on korjattu injektoimalla viime vuoden marraskuusta lähtien. Patojen numero 7-11 harjalla kulkeva Patotie on ollut suljettuna liikenteeltä työn johdosta. Työn suorittaja on Kemijoki Aquatic Technology Oy. 

Injektointitarve on osoittautunut arvioitua suuremmaksi, ja Koitereen pinta lasketaan tasolle 143,35 m eli 15 cm kesän alimman vedenkorkeuden suositusarvoa alemmaksi. Kyseessä on varotoimenpide patoon kohdistuvan paineen helpottamiseksi ja injektoinnin vaikutusten todentamiseksi. Patojen tila on vakaa, eikä syytä huoleen ole, mutta veneilijöiden kannattaa ottaa alempi vedenkorkeus huomioon, sanoo Erik Mälkki. 

Lisätietoja antaa: 
Vattenfall Oy, vesivoima johtaja Erik Mälkki, puh. 040 5535 655