Uutinen | 2015-05-08 | 10:51 AM

Vattenfall testaa ensimmäisenä sähköautojen langatonta lataamista

Vattenfall kumppaneineen testaa ensimmäisenä Euroopassa sähköautojen langatonta lataamista suuremmassa mittakaavassa. Vuoden 2015 aikana pilottihankkeessa on mukana yhteensä 20 sähköautoa.

Langaton lataaminen voi helpottaa sähköautojen lataamista, ja nyt tekniikkaa aletaan testata Ruotsissa. Vuoden 2015 aikana induktiotekniikalla toteutettava langaton latausjärjestelmä asennetaan yhteensä 20 sähköautoon Göteborgissa, Tukholmassa ja Vattenfallilla, ja niitä on tarkoitus käyttää, esitellä ja arvioida noin vuoden ajan.

– Tämän yhteistyöhankkeen myötä otamme askeleen kohti miellyttävämpää sähköautojen käyttötapaa. Sähköauton ostaja voi kokea latausjohdon hankalaksi, ja tarkoituksena on poistaa haitta langattoman tekniikan avulla. Keskeisenä tavoitteena on käytännön hyöty arkielämässä, sanoo Vattenfallin tutkimus- ja kehitystoiminnasta vastaava johtaja Karl Bergman. Ruotsin energiaviranomaisen taloudellisella tuella toteutettava yhteistyö tapahtuu WiCh-tutkimushankkeen puitteissa, jonka osapuolet ovat Vattenfall, Viktoria Swedish ICT -tutkimuslaitos, Göteborgin Gatubolaget, Tukholman kaupunki, Ruotsin säteilyturvavirasto SSM ja Test Site Sweden Lindholmen Science Parkissa. Tämä on ensimmäinen eurooppalainen hanke, jossa tavalliset käyttäjät pääsevät testaamaan langatonta lataamista.

– Teimme aloitteen, koska haluamme edistää lataustekniikan kehittymistä ja toivottavasti mahdollistaa sellaisen standardin käyttöönoton Euroopan markkinoilla, missä voimme olla mukana tarjoamassa edullista ja käytännöllistä tuotetta, Karl Bergman sanoo.

Lataaminen langattoman tekniikan avulla on kätevää ja voi tulevaisuudessa tapahtua täysin automaattisesti, mikä antaa sähköautoille edun fossiilisilla polttoaineilla toimiviin autoihin nähden. Yhteistyöhankkeella selvitetään myös, miten tekniikka toimii pohjoisissa olosuhteissa, esimerkiksi pakkasella ja lumessa.