Uutinen | 2011-12-29 | 10:00 AM

Valtaosa sähköverkon vaurioista kuntoon tänään ja huomenna

Lounais-Hämeen verkko osittain tuhoutunut

Korjaustyöryhmien viankorjaus etenee tällä hetkellä sähköverkossa yksittäinen vauriopaikka kerrallaan. Valtaosalle vielä sähköttömistä asiakkaista saadaan sähköt palautettua tänään torstaina ja huomenna perjantaina. Kaikki nyt tiedossa olevat viat saadaan korjattua lauantaina sähköverkon pahimmin vaurioituneita alueita lukuunottamatta.

Nyt sähköjä saadaan päälle viankorjauksen jälkeen aina sille verkko-osuudelle, jolla vika oli. Joissain paikoin tämä tarkoittaa vain muutamia asiakkaita kerrallaan.

Vattenfallin verkossa maanantain ja tiistain myrskyt aiheuttivat pahinta jälkeä puustoa kaatamalla Lounais-Hämeessä, jossa sähköverkko on osin täysin hajonnut. Pahimpia alueita ovat Loppi, Tammela, Humppila, Urjala ja Jokioinen. Verkkoa joudutaan paikoin rakentamaan lähes kokonaan uusiksi. Korjaustöissä vaihdetaan verkon rikkoutuneita osia, muun muassa pystytetään uusia pylväitä. Tämän vuoksi korjaustyö vie aikaa.

Saamme jatkuvasti ilmoituksia uusista pienjänniteverkon vioista ja niitä on odotettavissa lisää viikonloppuna, kun asiakkaat menevät mökeilleen.

Eilisen ja toissapäivän tapaan jatkamme myös tänään sähköverkon lentotarkastuksia viidellä helikopterilla. Lentoja tehdään Hämeessä alueilla Padasjoki, Pohja, Kuhmoinen, Kurhila, Forssa, Tammela, Hämeenlinna ja Tervakoski. Keski-Suomessa lentoalueita ovat Tikkakoski, Petäjävesi, Jyväskylä, Muurame, Jämsä, Viitasaari, Konginkangas ja Karstula.

Kahden myrskyn aiheuttaman vakavan ja laajan sähkökatkotilanteen kuntoon laittamisessa on koko viikon työssä ollut mukana yli 400 henkeä.

VAROITUKSET
Sähköverkolle kaatuneisiin puihin ei ehdottomasti saa koskea eikä puita saa omatoimisesti ryhtyä verkolta poistamaan. Myöskään mahdollisesti maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi. Sähkö voi palautua johtoihin koska tahansa. Kaikki sähköverkossa tehtävä työ on ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköt toimivat poikkeavalla tavalla sähköjen palauduttua - esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin - on sähköt välittömästi katkaistava pääkatkaisijasta ja soitettava vikapalveluun 020 690 911. Kyseessä voi olla ns. 0-vika, joka voi aiheuttaa joissakin tilanteissa sähköiskun vaaran.