Uutinen | 2011-12-28 | 08:00 AM

Valtaosa sähköistä takaisin tänään - 35 000 asiakasta sai sähköt yön aikana

Valtaosa sähköistä takaisin tänään - 35 000 asiakasta sai sähköt yön aikana

Valtaosalle eilen ja Tapanin päivänä sähköttä jääneitä asiakkaita saadaan sähköt takaisin näillä näkymin tänään. Puuston raivaus sähköverkolta ja viankorjaus kestää kuitenkin paikoin pitkään.

Vaikeimmissa kohteissa on varauduttava siihen, että sähköjen palauttaminen vie päiviä. Tällaisia kohteita on todennäköisesti eri puolilla Vattenfallin verkkoaluetta Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Vaikein tilanne on Lounais-Hämeessä, minne myrskytuulet iskivät pahiten kahteen kertaan.

Yön aikana sähköt pystyttiin palauttamaan noin 35 000 asiakkaalle. Eilisen tuulisten säärintamien jälkeen pahimmillaan tiistaina oli sähköttä 78 000 asiakasta. Keskiviikko aamuna kello 8 aikaan sähköttömiä asiakkaita oli noin 34 000.

Tänään vallitsee hyvä sää, mikä edistää sähköverkon vikojen korjausta. Sähköverkon vaurioita tarkastetaan ja vikapaikkoja paikannetaan myös tänään eilisen tapaan helikoptereilla. Aamupäivän lennot kohdennetaan Lounais-Hämeeseen, Pirkanmaalla Nokian ja Urjalan seuduille, Hämeessä Padasjoen ja Hartolan seuduille sekä Keski-Suomessa Viitasaaren ja Kuhmoisten alueille. Pohjois-Pohjanmaan suunnasta yksi helikoperi tekee tarkastusta etelään päin. Näin työryhmiä saadaan tehokkaimmin suoraan vikakohteisiin.

Keskijänniteverkon vikoja on tähän mennessä tiedossa yli 600. Asiakkailta ilmoituksia vikapaikoista on tähän mennessä tullut yli 1300.

Viankorjaustyö tehdään aina määrätyssä järjestyksessä, jotta työ edistyy mahdollisimman tehokkaasti. Ensimmäiseksi käyttökeskus rajaa vikapaikat verkon vikaantumattomista osista ja palauttaa sähköt mahdollisimman laajoille alueille. Tämän jälkeen korjaustyöryhmä hakee vian maastossa ja ryhtyy korjaustöihin. Kaatuneitten puitten raivausta on paljon, mikä vie oman aikansa ennen varsinaista viankorjausta.

Kaikki työ on tehtävä sähköverkossa ehdottoman turvallisesti ja siksi maallikkometsureita ei puuston raivauksessa käytetä. Kaikki sähköverkossa tehtävä työ on ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Tapanin päivän ja eilisen myrskyt ovat vaurioittaneet sähköverkkoa ennennäkemättömällä tavalla. Tämänhetkisen arvion mukaan sähköverkon vauriot ja sähkökatkojen laajuus ylittää sekä marraskuun 2001 Janika-myrskyn sekä kesän 2010 neljän ukkosmyrskyn aikaan saamat tuhot.

VAROITUKSET
Sähköverkolle kaatuneisiin puihin ei ehdottomasti saa koskea eikä puita saa omatoimisesti ryhtyä verkolta poistamaan. Myöskään mahdollisesti maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Jos sähköt toimivat poikkeavalla tavalla sähköjen palauduttua - esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin - on sähköt välittömästi katkaistava pääkatkaisijasta ja soitettava vikapalveluun 020 690 911. Kyseessä voi olla ns. 0-vika, joka voi aiheuttaa joissakin tilanteissa sähköiskun vaaran.