Uutinen | 2011-12-26 | 14:00 PM

Tapaninpäivän myrskyn sähkökatkojen korjaus voi viedä päiviä

Tapaninpäivän aamuna varhain alkanut myrsky on katkonut Vattenfallin verkkoalueella sähköjä laajalti Lounais-, Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Pahimmillaan sähköttä on ollut päivän mittaan lähes 100 000 asiakasta. Rajut tuulenpuuskat kaatavat edelleen puita ja lennättävät myös oksistoa aiheuttaen edelleen uusia vaurioita sähköverkkoon.

Sähkökatkojen korjaus voi pahimmillaan kestää päiviä. Vikojen laajuudesta ja vakavuudesta saadaan koko ajan lisää tietoa sitä mukaa, kun viankorjauspartiot etenevät maastossa. Heti kun mahdollista tuulen laannuttua tarkastamme sähköverkkoa helikopterilennoin selvittääksemme kokonaiskuvan myrskytuhojen laajuudesta ja vakavuudesta.

Keskitymme tällä hetkellä vika-alueiden rajaamiseen siten, että tavoitteena on saada sähköt mahdollisimman laajalti takaisin verkon ehjiin osiin. Varsinaisiin sähköverkon vaurioiden korjaamiseen pääsemme tämän jälkeen.

Tämänpäiväinen myrsky on vaurioittanut sähköverkkoa samaan tapaan kuin kesän 2010 heinä-elokuun vaihteen neljä ukkosmyrskyä yhteensä. Edellinen yhtä raju yksittäinen myrsky koettiin marraskuussa 2001, jolloin Janika-myrsky vaurioitti sähköverkkoja laajalti.

VAROITUKSET
Sähköverkolle kaatuneisiin puihin ei ehdottomasti saa koskea eikä puita saa omatoimisesti ryhtyä verkolta poistamaan. Myöskään mahdollisesti maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Jos sähköt toimivat poikkeavalla tavalla sähköjen palauduttua - esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin - on sähköt välittömästi katkaistava pääkatkaisijasta ja soitettava vikapalveluun 020 690 911. Kyseessä voi olla ns. 0-vika, joka voi aiheuttaa joissakin tilanteissa sähköiskun vaaran.

Pyydämme asiakkaitamme soittamaan vikapalveluun vain, jos vikapaikka sähköverkossa on tiedossa tai 0-viasta. Puhelinpalvelussamme on ruuhkaa sähkökatkojen laajuuden vuoksi.