Uutinen | 2014-04-07 | 08:11 AM

Kodin tärkeimmät ja turhimmat sähkölaitteet

Televisio, tietokone ja hiustenkuivaaja. Munankeitin, makkaraleikkuri ja pyykinpesukone. Kaikki nämä laitteet päätyivät listalle, kun suomalaiset nimesivät kotinsa turhimpia ja tärkeimpiä sähkölaitteita. Arvaatko, kummalla listalla ne olivat?

Nyt on saatu selville, mitkä ovat meidän suomalaisten mielestä kodin turhimpia ja hyödyllisimpiä sähkölaitteita. Vattenfall kysyi Vuoden energiaperhe –sivustollaan mielipiteitä kodin laitteista ja vastauksia tuli kumpaankin kategoriaan reilusti yli tuhat.

Hyödyllisimpien laitteiden kolmen kärki on aika selvä: voiton vei tietokone, kakkoseksi kiri kahvinkeitin ja kolmannen sijan nappasi pyykinpesukone.

– Oli aika yllättävää, että tietokone on noin selkeä ykkönen. Mutta toisaalta se auttaa arjessa monessa asiassa. Kahvinkeitin puolestaan pelastaa monen aamut. Myös pyykinpesukone on selvä valinta, sillä menee aika hankalaksi, jos pyykit pitää pestä käsin tai käydä pesemässä kodin ulkopuolella, tuumii energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Turhimmiksi nimettyjen laitteiden kolmen kärjessä olivat hiustenkiharrin, hiustenkuivaaja ja munankeitin. Onkohan tähän kysymykseen vastannut joukko miehiä, jotka ovat kyllästyneet odottamaan tukkaansa kihartavia rouvia?

– Se voi olla näinkin, Laakkonen nauraa.

– Vastaajina ovat voineet olla myös vanhemmat, joiden mielestä perheen teinit käyttävät liikaa aikaa näiden laitteiden kanssa. Voi myös olla, että naiset ovat itse todenneet nämä laitteet turhiksi, sillä niiden kanssa kuluu aamuisin aikaa, eikä lopputulos kuitenkaan ole kuin olisi juuri tullut kampaajalta.

Turhakkeet ovat usein lahjoja

Suomalaiset eivät suinkaan ole yksimielisiä sähkölaitteidensa hyödyllisyydestä, sillä monet laitteet olivat päätyneet sekä tarpeellisten että turhien laitteiden listalle. Esimerkiksi kahvinkeitin, televisio, hiustenkuivaaja ja vedenkeitin olivat molempien listojen top10:ssä.

– Toiselle turha laite voi olla toiselle elintärkeä – kuten esimerkiksi vaikka televisio. Jos tietokonetta pidetään kodin tärkeimpänä laitteena, tv-ohjelmatkin ehkä seurataan siitä. Mutta vastauksista tuli esille, että monelle yksinäiselle televisio saattaa olla tärkeä seuranpitäjä, Airi Laakkonen pohtii.

Turhimmiksi koettujen laitteiden listalta löytyi muitakin aarteita, esimerkiksi sähköinen viinipullonkorkinavaaja, sähkönitoja, sähköinen pyyhekumi ja makkaraleikkuri. Listaus saa Laakkosen nauramaan.

- Nyt on pakko myöntää, että en edes tiennyt, että kaikkia näitä on olemassakaan. Niitä on ehkä nähty telkkarin ostoskanavilla ja innostuttu ostamaan. Toisaalta tällaiset pienet laitteet ovat helppo lahja, ja monessa vastauksessa kerrottiinkin, että ne on saatu lahjaksi.

Elämäntilanne vaikuttaa laitteiden käyttöön

Airi Laakkonen on tehnyt pitkän uran energia-asiantuntijana, mutta löytyykö hänen kaapeistaan turhia sähkölaitteita?

– Meillä on kyllä paljon laitteita kotona, mutta käytän niitä kaikkia. Toki osa on käytössä vähän harvemmin: esimerkiksi jugurttikonetta käytin jatkuvasti silloin, kun omat lapseni olivat pieniä, mutta nyt se on ollut pitkään kaapissa. Ehkä sen voisi taas ottaa esille ja tehdä jugurttia lapsenlapsille, Airi Laakkonen suunnittelee.

– Samanlaisia kokemuksia oli myös kyselyn vastaajilla. Esimerkiksi häälahjaksi saatu sauvasekoitin oli aluksi turha laite, mutta siitä tuli tärkeä, kun perheeseen syntyi vauva. Elämäntilanne vaikuttaa paljon.

Myös Laakkosen lempilaite liittyy ruoanlaittoon: koska kotona ei ole puuhellaa, sähköliesi on kovassa käytössä.

– Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista, ja ilman liettä niistä ei tulisi mitään.

 

Kodin tärkeimmät ja turhimmat sähkölaitteet

 

Poimintoja perusteluista:

- Ilman tehosekoitinta en tulisi toimeen, rakastan pirtelöitä.
- Ilman espressokeitintä en tulisi toimeen, varalaitteena on vielä mutteripannu ja retkikeitin jos vaikka sähköt menee poikki.
- Tärkein minulle on hiustensuoristin, ilman sitä itsevarmuuteni olisi huomattavasti pienempi.
- Imuri on tärkein, käytössä päivittäin, Siperian Huskyn omistajalle välttämätön!
- Kyllä tärkein laite on sähköhella, ilman sitä tulisi nälkä.
- Turhin laite on voileipägrilli, koska ei enää syödä juurikaan leipää.

Suomalaisten mielipiteitä kodin hyödyllisimmistä ja turhimmista sähkölaitteista kyseltiin Vattenfallin Vuoden energiaperhe –sivustolla. Kysely oli auki 16.1.–3.3.14.

Lisätietoja:
Airi Laakkonen
Energia-asiantuntija
Vattenfall Oy
p. 040 7022 129
www.vattenfall.fi
www.energiaperhe.fi

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen ja on Suomen kolmanneksi suurin sähkön myyjä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan.