Uutinen | 2011-12-27 | 09:00 AM

Helikopteritarkastuksista täsmätietoa vikapaikoista korjauspartioille

Tapani-myrskyn aiheuttamien sähköverkon vaurioiden korjaukset ovat jatkuneet läpi yön ja jatkuvat koko tiistain.

Tänään viisi helikopteria kartoittaa sähköverkon vaurioiden laajuutta ja vakavuutta Hämeessa ja Pirkanmaalla. Lentotarkastukset tuottavat täsmätietoa vikapaikoista korjauspartioille maastoon koko päivän. Valtaosa sähköistä saadaan palautettua tämän päivän aikana.

Aamupäivän lentoalueita ovat Pirkanmaalla Oriveden, Nokian ja Vesilahden seudut, Lounais-Hämeessä Tammelan, Jokioisten, Urjalan ja Humppilan alueet sekä Hämeenlinnassa Lammi. Pahimmat vika-alueet ovat juuri nämä alueet, jossa teemme lentotarkastuksia.

Helikopterilentojen edetessä tilannekuva täsmentyy. Lennot jatkuvat koko päivän valoisan ajan.

Tapani-myrsky on pahin yksittäinen myrsky 10 vuoteen. Samassa laajuudessa sähköverkkoa vaurioitui edellisen kerran marraskuussa 2001 Janika-myrskyssä sekä kesän 2010 heinä-elokuun vaihteen neljässä ukkosmyrskyssä yhteensä.

Tiistaina 27.12. aamusta sähköttömiä asiakkaita oli noin 20 000. Eilispäivän ja alkuillan aikana sähköt palautettiin 50 000 asiakkaalle. Eilisen myöhäisillan ja viime yön aikana saatiin sähköt takaisin vielä noin 30 000 asiakkaalle. Pahimmillaan sähköttä oli Vattenfallin verkkoalueella Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa Tapaninpäivänä 100 000 asiakasta.

 

VAROITUKSET
Sähköverkolle kaatuneisiin puihin ei ehdottomasti saa koskea eikä puita saa omatoimisesti ryhtyä verkolta poistamaan. Myöskään mahdollisesti maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Jos sähköt toimivat poikkeavalla tavalla sähköjen palauduttua - esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin - on sähköt välittömästi katkaistava pääkatkaisijasta ja soitettava vikapalveluun 020 690 911. Kyseessä voi olla ns. 0-vika, joka voi aiheuttaa joissakin tilanteissa sähköiskun vaaran.