Uutinen | 2013-03-19 | 09:00 AM

Erkka Westerlundista Vuoden Energiaperhe -voittaja

Vuoden Energiaperhe 2012 –tittelin pokkasi jääkiekkovalmentaja, Suomen Urheiluopiston rehtori Erkka Westerlund perheineen. Westerlundit pienensivät kotinsa sähkönkulutusta peräti 30,8 prosenttia pienillä muutoksilla ja kertoivat avoimesti kokemuksistaan kisablogissaan.

Vattenfallin järjestämässä Vuoden Energiaperhe 2012 –kilpailussa käytiin loppuun asti kiivasta taistelua Erkka Westerlundin, jääkiekkolegenda Jukka Tammen ja laulaja Heidi Kyrön kesken. Kisan tuomaristo joutui puimaan kilpailijoiden saavutuksia pitkään ja huolella ennen kuin voittaja ratkesi.

Erkka Westerlundin voittoon vaikuttivat säästöprosenttien lisäksi etenkin blogitekstit, joissa sekä Erkka että Tarja-vaimo kertoivat avoimesti kisataipaleestaan.- Erkka ja Tarja kirjoittivat tekemistään säästötoimenpiteistä, kokemuksistaan ja ajatuksistaan kisan varrelta. Etenkin Erkka analysoi perheen sähkönkulutusta tarkkaan ja vertaili sekä aikaisempien vuosien kulutusta että eri sähkölaitteiden kulutusta. Westerlundeilla ei tehty isoja muutoksia, vaan säästö kertyi muun muassa lämmityksen, valaistuksen ja kiukaan käytön tarkistamisesta, kertoo kilpailijoita avustanut energia-asiantuntija Airi Laakkonen, joka on mukana myös tuomaristossa.

Westerlundin perhe kulutti lopulta 30,8 prosenttia vähemmän sähköä kuin vuotta aikaisemmin. Heidi Kyrö perheineen keräsi 27,1 prosentin säästön ja Jukka Tammi kaahasi kisan loppumetreillä kärkeen 37,8 prosentilla. Yhteensä kolmikko säästi noin 33 000 kWh sähköä ja noin 5000 euroa.

- Tämän verran sähköä kuluu vuoden aikana esimerkiksi 25 yksiössä, 10 kahden hengen rivitaloasunnossa tai 5 neljän hengen kaukolämmitetyssä omakotitalossa. Säästetyn sähkön määrä on ihan huikea! Laakkonen kehuu.

Asennetta ja esimerkkiä

Tuomaristo kuvailee voittajan valintaa vaikeaksi, sillä pelkkien säästöprosenttien sijaan kokonaisuus ratkaisi. Kilpailijakolmikko oli mukana oikealla asenteella ja tsemppasi toisiaan.

- Kisasta jäi päällimmäisenä mieleen kilpailijoiden sitoutuminen koko perheen voimin. Heille oli selvää, ettei säästäminen tarkoita pimeässä istumista villapaita päällä, vaan että säästöjä saadaan aikaan tekemällä järkeviä valintoja, kuvailee BaseN:n myyntijohtaja Jukka Paananen, joka on mukana tuomaristossa.

Kilpailijoiden blogikirjoitukset ja niistä välittyvä into saivat tuomaristonkin vilkaisemaan sisälämpömittaria kotiin tullessa. Paananen uskoo, että kilpailijat ovat näyttäneet kannustavaa esimerkkiä myös kilpailua seuranneille.

- Kilpailijaperheet ovat työnsä, elämänsä ja asumisensa suhteen erilaisissa tilanteissa. Kaikki löysivät kuitenkin kohteita, joista energiaa voi säästää ilman, että oma mukavuus kärsii. Kisan seuraaminen on viihteellinen oppikirja tavallisten perheiden energiansäästöön, sillä asumismuodosta ja elämäntilanteesta riippumatta kaikki löytävät siitä vinkkejä itselleen. 

 

Lisätietoja:

Energia-asiantuntija Airi Laakkonen

Vattenfall

p. 040 7022 129

 

www.vattenfall.fi/energianeuvonta

www.energiaperhe.fi 

 

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen ja on Suomen kolmanneksi suurin sähkön myyjä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan.