Volvo V60 Plug-in-Hybrid

Maailman ensimmäinen ladattava dieselhybridiauto, Volvo V60, on valmis valtaamaan markkinat. V60-hybridi on Volvo Carsin ja Vattenfallin yhteistyön tulos. Ensimmäisen tuhannen auton valmistuserän odotetaan menevän kaupaksi jo ennen tuotannon käynnistymistä syksyllä 2012.

V60-hybridissä on kolme ajotilaa, joita kuljettaja vaihtaa painiketta painamalla. Hybriditilassa hiilidioksidipäästöt ovat 49 g/km eli 65 % pienemmät kuin samalla dieselmoottorilla varustetussa perinteisessä V60:ssä. Sähkötilassa auton toimintasäde on 50 kilometriä ja tehotilassa auto tuottaa 215 + 70 hevosvoimaa ja 440 + 200 Nm:n väännön.

Vattenfall ja Volvo ovat investoineet yhtä paljon V60 Plug-in Hybridiin. Vattenfall tarjoaa lisäksi Volvo Carsin käyttöön osaamisensa ja ratkaisut auton liittämiseen kodin tai työpaikan sähköverkkoon sekä asiantuntemuksensa sähköturvallisuudesta, lataamisesta ja EU-standardeista.

"Auton hankkiessaan asiakas saa Vattenfallin lataustarjouksen, jotta sähköauto-ominaisuuden käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa", toteaa E-mobility-hankkeen projektipäällikkö Susanna Hurtig Vattenfallilta. "Näin osoitamme, että Vattenfall on e-mobilityn edelläkävijä."

Hurtig kertoo, että Vattenfall tarjoaa asiakkaille tällaisen aloituspakkauksen konsernin ydinmarkkina-alueilla eli Ruotsissa, Alankomaissa ja Saksassa. Pakkaus sisältää täysin uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön ja latauspisteen asennuksen kotiin tai työpaikalle.

"Latauspisteissä on Mode 3 -toiminto, jonka avulla latauspiste pystyy lähettämään signaaleja autoon ja valvomaan latausjännitettä ja -nopeutta. Moniin turvaominaisuuksiin lukeutuu mm. virran välitön katkeaminen, kun latausjohto irrotetaan."

Latausaika vaihtelee akun kapasiteetin ja latausnopeuden mukaan. V60-hybridin 12 kWh:n akun lataaminen 16 ampeerin virralla vie noin kolme tuntia.

Volvo Cars ja Vattenfall käynnistivät tammikuussa 2007 yhteistyön, jonka tarkoituksena oli tutkia ja kehittää ladattavaa hybridiajoneuvotekniikkaa. Yksi yhteistyön tuloksista oli kumppaneiden yhteisyritys V2 Plug-in-Hybrid Vehicle Partnership. Volvo V60 Plug-in Hybrid esiteltiin Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 2011. Tuotanto käynnistyy vuonna 2012.

"Yritystemme innovatiivisuus ja tekninen huippuosaaminen ovat synnyttäneet aidosti uudenlaisen auton", toteaa Vattenfallin konsernijohtaja Øystein Løseth. "Olen ylpeä siitä, että Vattenfall ja Volvo Cars ovat kuljetusalan ympäristöongelmien ja yhteiskunnan öljyriippuvuuden ratkaisemisen moottoreita. Kun ladattavan hybridiauton käyttövoimana on Vattenfallin uusiutuva energia, ajon ympäristövaikutukset ja paikalliset päästöt pienenevät minimiin. Projektin tulos osoittaa, että ajoneuvoteollisuuden tulevaisuus on sähköinen."

Volvo Carsin konsernijohtaja Stefan Jacoby on samoilla linjoilla:

"Mikään teollisuudenala tai yritys ei yksin pysty ratkaisemaan ympäristöongelmaa. Volvon tehtävänä on kehittää vähäpäästöisiä autoja, mutta kestävän tulevaisuuden luominen on kaikkien toimijoiden yhteisvastuulla. Tämä projekti on oiva osoitus siitä, miten eri alojen asiantuntijoiden yhteistyö vie askelen lähemmäs vähäpäästöisempiä tuotteita ja harkittua ympäristöystävällistä elämäntapaa."

V60 Plug-in Hybridin ensimmäinen tuotantoerä, vuoden 2013 malli, koostuu tuhannesta autosta, ja vuoden 2014 mallia valmistetaan jo 5000 kappaletta. Noin 30 % kokonaistuotannosta menee Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden markkinoille. Saksan, Sveitsin, Belgian, Ranskan, Alankomaiden ja Ison-Britannian osuudet ovat 5–15 %.

"Odotamme tilauskirjojen täyttyvän pikavauhtia", Volvo Carsin konsernijohtaja Stefan Jacoby toteaa. "Laatutietoiselle autoilijalle on tarjolla lukuisia ylellisiä vaihtoehtoja, mutta V60 Plug-in Hybrid on itsestään selvä valinta autoilijalle, joka haluaa olla ratin takana aivan omassa luokassaan."

Viimeksi päivitetty : 2014-03-20 14:22