Ydinvoima

Ydinvoimalla on keskeinen rooli useissa Euroopan maissa, sillä se on taloudellisesti houkuttelevaa, sen toimitusvarmuus on korkealla tasolla ja sen aiheuttamat CO2-päästöt matalia.

Vattenfallin rooli Ruotsin ydinvoimaloiden rakentamisessa on ollut merkittävä. Tehostamme jatkuvasti pyrkimyksiämme täydellisen turvallisuustason ja toimitusvarmuuden saavuttamiseksi. Pidämme kaikki vaihtoehdot avoimina myös ydinvoiman kasvulle. Omistamme ydinvoimaloita Saksassa, ja siellä tehtyjen poliittisten päätösten vuoksi niistä ollaan luopumassa.

Ydinvoimalat

Vuonna 2012 ydinvoiman osuus Vattenfallin kokonaissähköntuotannosta oli 27 prosenttia. Sen osuus EU:n sähköntuotannosta oli noin neljännes, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin luku oli noin 30 prosenttia.

Vattenfall omistaa kymmenen ydinreaktoria. Niistä seitsemän sijaitsee Ruotsissa (neljä Ringhalsissa, kolme Forsmarkissa) ja kolme Saksassa (Brunsbüttel, Krümmel ja vähemmistöosuus Brokdorfin voimalasta). Brunsbüttelin ja Krümmelin reaktorit eivät ole tuottaneet sähköä vuoden 2007 jälkeen poliittisten päätösten vuoksi.

Göteborgin eteläpuolella sijaitsevan Ringhalsin voimalan ykkös- ja kakkosreaktorit olivat Ruotsin kaksi ensimmäistä reaktoria. Ykkösreaktori on ollut käytössä vuodesta 1976 ja kakkosreaktori vuodesta 1975.

Ruotsin suljetun reaktorin Barsebäckin omistaa nykyisin Eon, ja se suljettiin vuonna 2005. Vattenfall toteuttaa Barsebäckin reaktorin purkamisen, koska se omisti voimalan aiemmin. Purkamisen rahoittaa Nuclear Waste Fund -säätiö ja se voidaan toteuttaa, kun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikka valmistuu 2020-luvulla.

Vuodesta 2003 lähtien Vattenfall ja muut ruotsalaisten ydinvoimaloiden yhteisomistajat ovat parantaneet ruotsalaisten reaktorien turvallisuutta ja investoineet niiden käyttöiän pidentämiseen. Nämä investointiohjelmat saadaan pian päätökseen.

Tutustu Vattenfallin ydinvoimaloihin (englanniksi)

Ydinvoimaloiden tulevaisuus

Ruotsissa Vattenfall aikoo käyttää kahta vanhinta reaktoriaan 50 vuoden ajan ja muita 60 vuoden ajan ennen niiden käytöstä poistamista.

Saksan hallitus on päättänyt luopua ydinvoiman käytöstä. Vattenfallin ydinvoimatoiminnot Saksassa lakkautetaan tämän päätöksen mukaisesti.

Lue ydinjätteen käsittelystä

Lue lisää ydinvoimasta

Tapaa Annie Johansson, Inspection Engineer, Vattenfall Sweden (ruotsiksi)

Viimeksi päivitetty : 2017-07-12 08.50