Aurinkoenergian tulevaisuus

Kehittynyt teknologia ja matalammat kustannukset tekevät jatkossakin aurinkoenergiasta kilpailukykyisempää. Aurinkoenergian odotetaan siksi olevan merkittävässä osassa tulevaisuuden energiamaisemassa.

Entistä edullisempaa aurinkoenergiaa Swansonin lailla

Aurinkokennojen kehitystyön alkamisen jälkeen tuotantokustannukset ovat laskeneet tasaiseen tahtiin. Aina, kun aurinkokennojen tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu, kustannukset laskevat suunnilleen 20 %. Tätä huomiota kutsutaan Swansonin laiksi. Ilmiö on aiheuttanut keskihinnan laskun wattia kohti yli 100 Yhdysvaltain dollarista seitsemänkymmentäluvulta (paljon) alle yhteen Yhdysvaltain dollariin nykyään ja sen ansiosta aurinkoenergia on tullut suuren yleisön saataville ja kaupalliseen käyttöön.

Kun tätä kehitystä projisoidaan tuleville vuosikymmenille, voimme odottaa aurinkoenergian kustannusten jatkavan laskuaan. Jokainen hinnanpudotus nopeuttaa teknologian omaksumista, mikä vuorostaan johtaa uuteen hintojen laskuun jne.: molemmat ilmiöt vaikuttavat toisiinsa.

Kansainvälinen energiavirasto odottaa keskikustannusten laskevan vuoteen 2050 mennessä 5 - 8 Yhdysvaltain senttiin kWh:lta, mutta tällä hetkellä aurinkoenergiaa tuotetaan jo edullisemmin joissakin (aurinkoisissa) paikoissa eri puolilla maailmaa. Voimme joka tapauksessa olla varmoja, että aurinkoenergiasta on tulossa yksi tulevaisuuden energiamaiseman tärkeistä tekijöistä.

Lisätietoja

Kansainvälisen energiaviraston aurinkosähköä koskevat tekniset suunnitelmat, PDF (englanniksi, uusi ikkuna)

Aurinkoenergian tekninen kehitys

Globaalissa mittakaavassa tutkijat, asiantuntijat ja yritykset panostavat runsaasti tulevaisuuden aurinkoenergian paremmaksi, edullisemmaksi ja helppokäyttöisemmäksi tekemiseen.

Aurinkokennojen tekninen suorituskyky paranee jatkuvasti. Nykyhetken kaupallinen aurinkokenno pystyy vangitsemaan 18 - 20 % siihen osuvasta valosta. Kennojen suorituskyky on kasvanut tasaisesti niiden kehitystyön alusta lähtien, ja kasvu jatkuu tulevaisuudessakin. 

Lisäksi tapa, jolla käytämme valosähkökennoenergiaa jokapäiväisessä elämässämme, laajenee uudenlaisen teknologian ja sovellusten kehittymisen myötä. Jo tällä hetkellä pieniä aurinkokennoja on käytössä yksinkertaisissa ratkaisuissa kuten taskulampuissa ja repuissa. Tulevaisuudessa saatamme tottua aurinkoenergian tuotantoon teillä, vesialtaissa tai jopa lentokoneissa.

Lisätietoja

Tien pinnalle osuvan auringonvalon muuntamisen sähköksi (englanniksi, uusi ikkuna)

Aurinkoenergialla lentäminen (englanniksi, uusi ikkuna)

Yhdistäminen energian varastoimiseen on ratkaisevaa

Aurinkoenergian etuna on sen tuottaminen samaan aikaan kun käytämme sitä eniten: päiväaikaan. Toisaalta haluamme voida käyttää aurinkoenergiaa myös pimeään aikaan. Enemmän teknisestä näkökulmasta katsottuna meidän pitää välttää energiaverkon korkeita kulutuspiikkejä erittäin aurinkoisina (ja tuulisina) päivinä. Luotettavat ja edulliset energian varastointiratkaisut auttavat meitä tässä ja ovat siksi avainasemassa aurinkoenergian menestyksessä.

Energiaa varastoidaan tulevaisuudessa luultavasti monella eri tavalla: kyseessä voi olla hajautettu ratkaisu (kotonasi) esimerkiksi sähköautossasi tai keskitetty ratkaisu, esimerkiksi akku aurinkovoimalassa tai (CO2-neutraalia) ammoniakkia hyödyntävä "superakku" lähellä tuulivoimalaa tai voimalaitosta.

Lisätietoja

Suuren mittakaavan akut uusi liiketoimintamahdollisuus Saksassa (englanniksi, uusi ikkuna)

Hollantilaiset kaasuvoimalat fossiilivapaita? (englanniksi, uusi ikkuna)

 

Viimeksi päivitetty : 2017-10-05 11.22