Aurinkoenergia – toimintaperiaate

Teknologiat, joilla aurinkoenergiaa muutetaan sähköksi ja lämmöksi, voidaan jakaa kolmeen pääryhmään, joita ovat aurinkokennot, aurinkolämpöenergia ja aurinkolämpökeräimet.

Aurinkokennot muuttavat aurinkoenergian sähköksi

Aurinkokenno, jota kutsutaan myös valosähkökennoksi, muuttaa aurinkoenergian sähköksi valosähköilmiön avulla. Kun aurinkokennon pinta valaistaan, kennon etu- ja takaosan väliin syntyy sähköjännite. Jokaisessa kennossa on matala, noin 0,5 V:n jännite. Siksi aurinkokennot yleensä kytketään sarjaan.

Kokoonpanoa kutsutaan aurinkopaneeliksi tai -moduuliksi. Tämä nostaa jännitteen tasolle, joka sopii energiantuotantoon. Aurinkokennoja käytetään pienessä mittakaavassa, kuten yksittäisissä kotitalouksissa, mutta myös suuremmissa kokoonpanoissa. Tästä esimerkki on Isossa-Britanniassa sijaitseva suuri valosähkökennovoimala Parc Cynog, jonka Vattenfall on rakentanut ja jonka toiminnasta se vastaa.

Lisätietoja
Aurinkoenergia ja Vattenfall (englanniksi)

Aurinkolämpöenergia hyödyntää lämpöä sähköntuotannossa

Aurinkolämpöenergiassa sähköntuotantoon käytetään lämpöä. Teknologia pystyy hyödyntämään suuremman osan aurinkoenergiasta kuin aurinkokenno. Prosessissa auringonvalo kohdistetaan tiettyyn pisteeseen maksimaalisen lämmön saavuttamiseksi. Säteily höyrystää veden tai kuumentaa öljyn ja turbiini tuottaa sähköä. Paraboliset heijastimet ovat yleisin lämpöenergiaratkaisu. Niitä on käytetty kaupallisesti 1980-luvun loppupuolelta saakka.Tämä teknologia toimii vain alueilla, joilla on todella kuumaa ja aurinkoista, kuten autiomaissa tai Espanjan eteläosissa.

Aurinkolämpökeräimet muuttavat aurinkoenergian lämmöksi

Aurinkokennot sekoitetaan joskus aurinkolämpökeräimiin. Toisin kuin aurinkokennot, aurinkolämpökeräin vastaanottaa auringonvaloa ja muuttaa energian lämmöksi. Sitten lämpö kuljetetaan nesteenä tai kaasuna ja siirretään vettä sisältävään säiliöön. Säiliön kuumennettu vesi virtaa rakennuksen lämmitysjärjestelmään joko suoraan tai lämmönvaihtimen kautta. Aurinkolämpökeräimiä voidaan käyttää myös jäähdytykseen.

Vattenfallilla on Hollannissa suuren mittakaavan lämpökeräin, joka toimittaa lämmintä vettä riittävästi 1 miljoonaan suihkussakäyntikertaan 2 700 kotitaloudessa.

Viimeksi päivitetty : 2016-08-15 15.49